Met een zeer geslaagde Bog around the World is het seizoen voor Bogdike losgebarsten, en het volgende evenement staat komende zaterdag op de agenda.

Na 5 jaar BogBlues vond de Stichting Bogdike het nodig om het programma iets meer te variëren en de naam van het evenement te veranderen in Bog Rhythm & Blues.

Vier totaal verschillende bands zullen op zaterdag 1 juni vanaf 16.00 uur het Museumplein in Veendam van geweldige muziek voorzien. Stichting Bogdike heeft de bands deze keer allemaal in Noord Nederland weten te vinden maar dit zal aan de kwaliteit zeker geen afbreuk doen want het wemelt hier van de prima bands.

De bluesband White Sky doet de aftrap om 16.00 uur met een dampende blues-set. White Sky is ontstaan uit de vroegere formatie Crossroads en bestaat uit de in Veendam bekende Jan Ties Toxopeus op basgitaar, Harry (Trommel) de Groot op drums en Harry Beishuizen die de sologitaar en de zang voor zijn rekening neemt. De band speelt songs van ZZ Top, Jimi Hendrix, Walter Trout en vele anderen maar is vooral beïnvloed door Peter Green van de vroegere Fleetwood Mac bezetting. White Sky heeft zijn thuishonk in Bellingwolde.

Na het optreden van White Sky barst om 18.00 uur het geweld van Ed Baker and the Boogie Machine los. Geweld is wel een verkeerd woord in dit geval want deze band speelt ontzettend swingende boogie, swing en blues uit de jaren 50 en daarna. Ed Baker en band treden heel veel op in de stad Groningen en hebben onder anderen een live CD opgenomen in Café Buckshot aldaar. Ed Baker, die eigenlijk Adward Bakker heet, is de zanger van deze swingende formatie, (boogie)pianist is Martienes de Wit, Ted Jordens speelt contrabas en basgitaar, Doni Aerts is de sologitarist en Gerrit Bruinink zit achter het drumstel. Op het repertoire staan songs van Fats Domino, Ray Charles, Jerry Lee Lewis, Big Bill Broonzy, Elmore James en uiteraard diverse Boogie Woogie nummers. Bij deze, voor een deel uit Winschoten afkomstige band, is het bijna onmogelijk om stil te blijven staan of zitten.

Een heel andere genre komt aan bod om 20.00 uur met de band Reckless Jones. Deze band zoekt het veel meer in de blues met een stevig funksausje. Reckless Jones is een viermansformatie bestaande uit Tollak Ollestad, leadzanger en tevens hammondorganist en harmonicaspeler, Steven Scheffer op basgitaar, Chiro Schut op elektrische gitaar en tenslotte Pandu Windartono op drums. Het repertoire wijkt behoorlijk af van het gangbare bluesrepertoire maar dit zal de band er zeker niet minder interessant om maken. Zij die wel eens naar de live avonden in Huize Maas (Groningen) gaan zullen Reckless Jones wellicht al kennen want deze band treedt daar regelmatig op.

En dan, om 22.00 uur, betreedt Easterfield het podium op het Museumplein. Easterfield was ook vorig jaar present tijdens BogBlues en verzorgde toen een prima optreden ondanks het ontbreken van 1 van de gitaristen vanwege familieomstandigheden. Omdat men nog graag een keer in de volledige formatie in Veendam wilde spelen bleef er contact tussen Bogdike en Easterfield. Een paar Bogdikers hadden deze band ooit een geweldige Cuby tribute zien doen bij Hofsteenge in Grolloo en vroegen zich af of men ook in Veendam een Cuby tribute kon verzorgen. En, toevallig wilde Easterfield zich zelf ook weer met het Cuby repertoire gaan bezighouden, dus de deal was snel gemaakt. Easterfield sluit Bog Rhythm & Blues af met een daverende Cuby and the Blizzards tribute. Overigens, Easterfield komt net als Cuby ook uit Drenthe en bestaat uit Bram Goeree, zang, Ruud Goeree, gitaar, Olaf de Groote, gitaar, Maikel Tanger, drums en Kris Tiemens, basgitaar.

Mocht er een buitje vallen, Bogdike zorgt voor een tent. En mocht de zon volop schijnen dan biedt de tent schaduw.

Op en rond het plein kunt u bij de horeca terecht voor de inwendige mens.

Tot zaterdag.