Op zaterdag 26 mei organiseert stichting Bogdike haar eerste muziekevenement in het Veendammer centrum. Op het Kerkplein (LaVache), het Veenlustplein en het Ben. Westerdiep treden tussen 13.00 en 18.00 uur 8 bands op. Bogdike heeft geprobeerd om diverse muziekstijlen samen te brengen voor een muzikale wereldreis. Van bluegrass, rock, country en latin, en blijven we dicht bij huis met onze eigen moerstaal. En al dit moois komt tezamen tijdens de eerste editie van Bog around the World. In verband met de finish van de rally Veendam – Leer – Veendam vervalt het podium op het Museumplein. En met wat over en weer schuiven is het Bogdike gelukt om alle bands toch voldoende speeltijd te geven op 3 andere locaties.
De Kösters
Hail schier en altied aans! – maken De Kösters – met zijn vieren een programma vol met muziek. Bekende en onbekende muziek uit de jaren 60, 70 en 80 voorzien van Groningse teksten. Ook hebben zij een aantal eigen (Grunneger) nummers gemaakt. Ruim een kwart eeuw samen muzikaal op pad: De Kösters. Dat had niemand gedacht toen Geert Jan en Jaap als onderwijzers (= kösters) uit Bedum, in 1991 straatzangers uitbeeldden tijdens een vossenjacht op hun basisschool. Sinds dat eerste “optreden” is er veel veranderd. Johan kwam als drummer, Paul (ook een köster) ging basgitaar spelen. Daarna gingen ze steeds vaker optreden en nu spelen ze op jubilea-, bedrijfs- en dorpsfeesten, waarbij Wim en Stefan voor licht, beeld en geluid zorgen. Ook op culturele ochtenden en avonden, tuinfeestjes en andere feesten brengen ze een volledig verzorgd programma. En…. ze spelen nog steeds, net als toen, op straat. Voor besloten feestjes (gezellig bij u in de achtertuin) treden zij semi-akoestisch op. En voor teksten op verzoek draaien ze hun hand niet om. Ooit begonnen als een uit de hand gelopen grap en inmiddels uitgegroeid tot een muzikale hobby (want dat blijft het), die naast eigen nummers, grotendeels bestaat uit het spelen van bekende melodieën uit de jaren 60, 70 en 80. Allemaal voorzien van zelf geschreven Groninger teksten, vol met humor, liefde, leed en ellende. Naast mooie luisterliedjes, spelen we meezingers en ballades. Ook swingende rock ’n roll, Grunneger blues en gewoon “lekkere” muziek staat op het repertoire. Om u een indruk te geven van titels: Lelke maid, Lolkje, Plak stoet mit hagelslag, Vot, Goud mien jong, Kwiet en Slim Lelk. De praatjes, sketches en grappen tussen de nummers door worden met veel improvisatie gebracht. Zo krijgt elk optreden een eigen sfeer met veelal onverwachte en kolderieke wendingen, waarbij ook het publiek wordt betrokken. Het enthousiasme en plezier onderling, gekoppeld aan originele teksten op goede muziek heeft de Kösters gemaakt tot wat ze zijn: een muzikaal stel met een goed gevoel voor entertainment en humor! En dat is niet gek voor een Grunneger mit drei Drenten; Jaap Rosema, zang & kazoo, Geert-Jan Enting, gitaar & zang, Johan Hofstee, drums & zang en Paul Middel, basgitaar & zang.
Dusty Hat
Na jarenlang met formaties Still Going West en The Neil Young Mirror Band rondgetoerd te hebben besloot Gerry Wolthof (zang, gitaar en mondharmonica) in 2014 om samen met Marianne van der velde (zang), Hans Stekener (staande bas en zang) en Ilona van Veen (viool en zang) de formatie Dusty Hat op te richten. Hun repertoire bestaat uit de muziek van Gram Parsons, Emmylou Harris, Bob Dylan, The Byrds, Poco en Niel Young
Pick ’n Shovel
Bluegrass-rootsband Pick ’n Shovel neemt je mee naar de warme zuidelijke staten van Amerika. De vijf bandleden zijn ervaren muzikanten met wortels in diverse stijlen, zoals blues, klezmer, zydeco en pop. De instrumenten, bestaande uit onder meer dobro gitaar, banjo, mandoline, contrabas, concertina, washboard en mondharmonica, zorgen voor een authentieke, rauwe roots sound. De lead vocals worden afwisselend door de bandleden verzorgd. En dat alles op een bedje van mooie multivocale zangpartijen. Het repertoire bestaat uit traditionals zoals Man of Constant Sorrow, This Train is bound for glory en Will the Circle be unbroken. Ook spelen zij eigen roots songs en verbluegrasste versies van bekende popsongs.
Little Cash
De band Little Cash, wat begon met een jamsessie in een café in Winschoten is uitgegroeid tot een vaste band formatie. Krzysztof Groen die al sinds klein af aan gefascineerd is door Johnny Cash zag de band uitdaging wel zitten, en al gauw waren er nog twee ‘Cash’ fans (Michel – gitaar & Johan – basgitaar) die hem met alle liefde wilde steunen in het avontuur. Om het setje compleet te maken werd Robbert (drums) toegevoegd aan de band en doken ze al gauw de oefenruimte in. Het resultaat? Dat mag er zeker zijn!
Bayonet Bay
De veelzijdige band Bayonet Bay komt uit Sittard-Geleen met leden uit België en Nederland. De band vond haar oorsprong in augustus 2017 toen bassist (Pat Gubbels) en drummer (Pino) besloten om Bayonet Bay op te starten. De ritmische vibe die vanwege het feilloos aanvoelen van elkaars gedachten ontstaat zorgt voor een solide fundering voor iedere song. Bij de zoektocht naar een gitarist kwamen zij uit bij de getalenteerde Rick ‘RiMo’ Moonen die al tijdens de eerste repetitie precies aanvoelde wat nodig was om iedere song naar een hoog niveau te tillen. Nu de basis was gelegd kon gezocht worden naar de juiste bezetting. Als zanger vond de groep snel de zeer ervaren Roy Goossens die met zijn rauwe stem, emotie en power in de songs kon leggen. Vervolgens kwam de band via enige omwegen uit bij gitarist Daan Cremers die ritmisch de sound tot een geheel maakte. Nu de band compleet was ontstond er een stevige rock sound en omdat de leden niet bang zijn voor een ander genre worden er ook uitstapjes gemaakt naar metal, funk en blues.
Paradise Parade
“We willen doorbreken, ook al is dat onverstandig om uit te spreken. We willen het echt!” Dat de liedjes geschreven zijn op een valse piano, geeft aan dat de mannen van Paradise Parade geloven in hun eigen songs. Donkere theatrale pop met hier en daar een vleugje jaren 80. Melodische zanglijnen, meerstemmigheid, een stevige band en teksten over leven, liefde en dood. Combineer dit met een portie energie , spontaniteit en plezier en je luistert naar Paradise Parade. Basz de Jonge – lead vocals en songwriting, Emile van Doorn – drums, songwriting, backing vocals, Emile (Hector) Pool – bas gitaar, backing vocals, Jan van Veen – gitaar, backing vocals en Kaj Rietkerk – toetsen, backing vocals.
View for a Day
Alternatieve rock uit Groningen. View for a Day is ontstaan in 2012 en dankzij de chemie op persoonlijk en muzikaal vlak timmerde de band al snel flink aan de weg. Dit resulteerde in o.a. een deelname aan de Grote Prijs van Nederland, de Popronde, shows tijdens Eurosonic/Noorderslag en optredens bij Radio Veronica en Radio 538. In oktober 2016 bracht de band het mini-album “Scratching the Surface” uit. Een album met een karakteristieke sound die even uitdagend als aansprekend is. Het album staat vol stevige rock-songs waarbij alternatieve elementen worden afgewisseld met grootse refreinen en catchy melodiën. Op het album staan vier goed ontvangen singles. 2017 begint goed met wederom een officiële boeking op het prestigieuze EuroSonic festival. De rest van het jaar zal in teken staan van het verder promoten van “Scratching the Surface”, het hooghouden van een uitstekende live-reputatie en het blijven werken aan nieuw materiaal om de huidige fanbase verder te vergroten! View for a day bestaat uit Herman Klompmakers, Davind Klompmakers, Wouter Lorist en Christopher Verweij.
Los Cascos
Deze band sluit de eerste editie van Bog around the World swingend af met een wervelende show op het Veenlustplein. Los Cascos is een Latin-Pop band opgericht door de uit Colombia afkomstige zanger-gitarist Oscar Molina. Hij ontmoette gitarist Bert “Foef” Meis en bassist Erik Drent via zijn vrouw Willemijn van Selling (zangeres) die samen met hun in coverband O.D. speelt. Na enige tijd is de band uitgebreid met toetsenwonder Marten van Holten en de oorspronkelijk uit Veendam afkomstige Groninger Djai-Mac Wolthof op het slagwerk. Met deze zes mensen is de basis gelegd voor de latin-popband Los Cascos die een mix van covers en eigen nummers spelen en daarbij hun best doen om juist salsa te mijden en het publiek kennis te laten maken met de rest van de ritmes die Latin uitmaken zoals cumbia en de verschillende rumba stijlen. Met de band Los Cascos, wil Oscar het publiek laten genieten van de Latijns-Amerikaanse klanken door middel van eigen geschreven nummers en bekende Latin-hits. De band bestaat inmiddels uit 9 personen, onlangs is een 3-koppige blazerssectie toegevoegd en dat beloofd het één en ander en kunnen de voetjes van de vloer.