Be Wever is maandagmiddag om kwart voor drie in het bijzijn van vrienden van Bogdike op 67-jarige leeftijd in het ziekenhuis overleden. Hij was al geruime tijd ernstig ziek.

Be Wever was de geestelijk vader en inspirator van Bogdike, maar bovenal een bevlogen aanjager van de cultuur in Veendam. In 2013 werd hij voor zijn inzet voor Bogdike beloond met de vrijwilligersprijs en werd hij tevens uitgeroepen tot Veendammer van het jaar.

Het overlijden van Be Wever is een klap voor de culturele sector in Veendam. Hij was een regionaal bekende Veendammer die regelmatig in het nieuws kwam.

Be was een trendsetter in de Veendammer horeca. Hij werkte in diverse horecagelegenheden als cafe Padtje, discotheek Kibbelkoele, cafe De Toeter, zijn eigen bierlokaal t Aaierdoppie en Janssen en Janssen.

Wever was een echte Veenkoloniaal. Sinds de zestiger jaren was hij een bevlogen promotor van (regionale) live muziek. Zijn culturele loopbaan begon met optredens in jeugdcentrum Backdoorhouse en later café Padtje aan Bocht Oosterdiep. In 1972 begon hij met andere jongeren popconcerten te organiseren in het oude theater Veenlust.

Be organiseerde karaoke-avonden toen karaoke nog moest doorbreken, haalde grote dartkampioenen naar ’t Aaierdoppie toen Raymond van Barneveld voor het eerst kampioen werd en darten populair werd in Nederland.

Hij haalde eind jaren tachtig Belgische bierspecialisten naar Veendam voor bierproefavonden, lang voordat speciaal bier echt doorbrak in Nederland. Maar hij genoot het meest van de vele bands die speciaal voor hem op het veel te kleine podium bij de ingang van de kroeg kwamen optreden voor een enthousiast publiek.

Wever was bevriend met tal van regionale, landelijke en ook internationale artiesten van naam. Hij wist als geen ander aansprekende bands en zangers te strikken voor optredens in de Veendammer horeca en voor de mede door hem opgerichte stichting Bogdike.

Met Bogdike slaagde Be erin om reuring brengen in het centrum van Veendam. Hij bedacht samen met zijn vrienden succesvolle evenementen als The Night of the Guitars en Flower Powerfestival. Het programma voor 2017 presenteerde hij nog zelf.

Afgelopen weekeinde was er nog The Night of the Guitars. Wever had lang aan de programmering gesleuteld maar kon er zelf helaas niet meer bij zijn.